FORNØYDE FOTOGRAFER OG FORVIRRENDE VÆR!

Ørnene er på plass og gir naturfotografene spennende motiver i nydelig landskap. 

Vinteren så langt har vært merkelig. Det varierer fra tett snødrev til mildvær og regn om hverandre.

Vi har hittil vært skånt for det voldsomme uværet som skyller over store deler av landet. Våre kollegaer oppover i landet har møtt store prøvelser og vi håper inderlig at de forholdsvis spinkle fotoskjulene fremdeles står på samme plass som de ble bygget til glede for fotofolket.

Her føler vi bekymring for det ”nye” været. Det er små marginer som kan gi store forskjeller for en del utsatte arter.

Hare og ryper ble nok ganske hardt prøvet nå på senhøsten da hvit kamuflasje på mørkt landskap er bortimot håpløst og rovfuglene kunne sannsynligvis fråtse.

Frykten nå er jo at snøen smelter bort og at disse igjen blir utsatt for knallharde livsvilkår.

Hvor mange ryper, harer og skogsfugl som blir spart fordi vi legger ut mat til ørnene er ikke godt å tallfeste, men vi håper det er et betydelig antall.

Gauper virker det for å være mye av. Det er usedvanlig tett mellom spor og observasjoner. På selveste julekvelden satt ei stor gaupe på brøytekanten her ved innkjøringen fra hovedveien.

Vi legger også merke til at det er mye mindre rådyr nå. Både her oppe og nedi Dalen. Selv om de hittil har hatt gode forhold med lite snø og mildvær blir de nok ganske sikkert rammet hardt av gaupene. De var fruktbare i sommer, der jeg så 3 forskjellige med 3 kalver og ei geit oppe ved Grimdalen som hadde hele 4 kalver.

Det ropes også høyt i bygda, at også hjortestammen blør for tiden. Noen oversikt har jeg ikke mer enn at de lokale hjortejegerne forteller om drastisk frafall.

I tilegg ble også bjørnen sett her i nærheten like før den store søvnen kom, så vi ser vel i spenning og bekymring frem mot beitesesongen.

I lykkeland driver vi og fòrer fortsatt. Mye nøtteskriker, meiser, ekorn og dompapper er der bestandig og spettene lar seg tiltrekke til plassen med litt utspekulær fòring.

 

 Haren er der og knasker frukt, grønnsaker og diverse, mens mikkel bare stryker forbi..litt misfornøyd med at ingenting er tilrettelagt for ham.

 

 Hønsehauken svirrer rundt omkring og vi har både røysekatt og snømus på gårdplassen.

Det er mye liv her, men nå ønsker vi en mer normal vinter med normale forhold slik det egentlig skal være.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du er her: Hjem Naturfoto FORNØYDE FOTOGRAFER OG FORVIRRENDE VÆR!