NATURFOTO HOS DALEN VILLMARSSENTER!

 

Kronhjorten brøler høyt oppi i lia og bjørnen brummer fornøyd med nyslått sau mens en gaupe strekker seg oppetter en furulegg før den tasser lydløst videre...

 

Her på fjellgården Døli i trivelskommunen Tokke,fins et rikt mangfold av variert dyre og fugleliv i nydelige omgivelser.Her kan en virkelig gå lett og lystig til sinns å la seg forføre av villmarka som suser.

Mesteparten av skaperverket her er utført med øksehugg. Og det vrimler med fotogene utfordringer for den som vil vandre med kamera i hånd i usedvanlig barskt landskap.

Det er kort avstand til steile fjellvegger og daldyp som gir den mest selvsikre magnetisk magasug når dalsoppdriften stryker rosenrøde kinn. Dette er utvilsomt en mektig og brutal biotop som besitter et vell av fotografiske utfordringer.

Hvis du har god fysikk og har pust nok igjen til å se de motivene beinhard egeninnsats har ført til, så ligger mulighetene på rekke og rad til sensasjonelle krydderbilder av ypperste merke i fjellsidene rundt Dalen. Her kan du fråtse lykkelig med et kamera i hånden.

I disse solvendte kalk og mineralrike brattliene har vi småberømte sjeldne blomster og sommerfugler som i årtier har vært en hotspot for naturfotografer.

Her er ikke vanlig reigress og hurtigvoksende industribeiter, det florerer i stedet for i bugnende blomsterenger og fargerike urtevekster. Gamle nedlagte gårder omgitt av nydelig planteflora med beitende skogsdyr overalt som skaper fine motiver i dette vakre landskapet.

Sildrene bekker og småelver snor seg gjennom spennende landskap som myldrer av liv. Skogbunnen bugner av hvitveis som strekker seg som et praktfullt kunstverk etter sollyset i høye trekroner. For den som ser på skog og fjell med kunstneriske øyne er dette et virkelig skattekammer.

En opplever fredfull harmoni når en tusler gjennom gammelskogen der maurtuene strekker seg metervis opp mellom gamle rotvelt og mosegrodde trær. Skogslaven henger som rufset englehår og ble i gammel tid benyttet som juletrepynt.

HULDRA HER HAR EGET FORETAKSNR

Lydrommet fra storskogen gir overbevisning om at her er mer liv enn det blotte øye kan fange. Ved listig gange, der en lytter øre og fanger sportegn med oppmerksomt blikk, så vil en oppdage fotogene hemmeligheter der folk knapt har ferdes i hele tatt. Stemningen fra storskogen gir landsdelens mange

historier om tusser og troll mening, og ja, under fosser bor Huldra, det er helt sant! Her finnes eldgamle svære hule trær som besitter liv både under, rundt og inni.  

Gammel hogst, utført for flere generasjoner siden, står fortsatt uberørt og rakrygget. Regnmosen har tatt bolig der, det samme gjør tyttebærlyng, krekling, blåbær som eksploderer i farger når høsten skrider frem. Det er på rette tiden så ubeskrivelig vakkert.  

Her i innlandet finner du mange spennende motiv både i levende tilstand eller eldgamle byggeskikker som forteller om historisk tid eller vakre kulturperler. 

Det finnes også mykt landskap her. Eventyrlige skogstjern ligger omhyllet i morgendis og gir drøssevis med stemningsfulle variasjoner ettersom grålysning og solen trenger gjennom.

 

HER KAN EN DRIVE KREATIV AVSLAPNING I SITRENDE SPENNING!

Alle de fire største rovdyra er her. Bjørn har det vært her, hver sommer siden vi flyttet hit for 5 år siden.

Den drepte sau like ovenfor huset for kort tid siden. Det fryktes at det herjer 2 slagbjørner her nå i følge myndighetene og de gjør et stort innhogg på beitedyr.

Ulv er det årlig en del observasjoner av. Selv fikk jeg gleden i fjor, nærmere bestemt 22.15 16 juni. Hadde den like ved bilen på 20 meters hold og fulgte den parralelt med bilen og fikk sett den nøye i 3 minutter før den ruslet til skogs igjen.

Jerven ble sett i fjellet her i sommer, og det er 3 gang vi hører om observasjoner her.

Gaupa stortrives i dette landskapet og den gjør betydelig skade på beitedyr hele sommeren. Den er observert utallige ganger i sommer, og et skadedyr ble felt da den nærmest bosatte seg i en saueflokk. Gaupa gjør virkelig store innhogg på beitedyr her hvert eneste år, til og med på innmark. Den menes at gaupebestanden nå er uakseptabelt høy.

SPENNENDE DYR OG FUGLER OVERALT!

Like i nærheten har vi flotte våtmarksområder som besitter et rikt og spennende fugleliv. Stedene er omgitt med spennende skogøyer og meget variert og innholdsrikt vakkert landskap. Foruten en hel del ender, er det traner, hegre, storlom, kanadagås, samt en del bekkasiner og sniper. I det våte element er det også rikelig med bever. I det ene området, befinner det seg hele 6 beverhytter.

I de nærliggende skogene her er det bra med skogsfugl som Tiur, orrfugl, ryper, og jerpe. Landskapet her er såpass variert at det befinner seg en drøss med forskjellige arter. Nøtteskriker, lavskriker og nøttekråker er det en hel del av.

Spetter har vi mye av. Det er knapt mulig en stille vårdag og ikke høre svartspettene og grønnspettenes revirspråk. Vi har tretåspett, gråspett, svartspett, grønnspett, hvitryggspett, dvergspett og selvsagt flaggspetter. Hubroen holdt også folk våkne her noen netter i vår, uten at vi har sett den. Det finnes bra med haukugler, spurvugler og kattugler.

Kongeørn og fiskeørn er veldig vanlig, og spesielt fiskeørnen har særdeles gode forhold her. Havørnen så vi sittende noen få dager på våren under is smeltingen.

Utover det, så vrimler det med forskjellige småfugler og skogen bugner med en del arter som vi faktisk ikke vet hva heter.

Det hekker tårnfalker her, jaktfalker, vandrefalk og dvergfalk. Fjellvåker hekker også i nærheten. To Hønsehaukkull klekket velykket ut her i sommer, og en hel del par spurvehauker er også i området.

Av dyr, så ser vi reven relativt ofte. Rådyr, hjort og elg er det virkelig mye av og på fjellet er det godt med reinsdyr.

Grevling, mår, mink, og røyskatt er det tålig bra med og det virker som om røysekatten spesielt har tatt seg kraftig opp.

Vi vil etter beste evne ta imot fotografer her på Døli, samt bidra med fotoskjul og tilrettelegge med vår lokalkunnskap til dere, slik at Dalen vil fremstå som et sted der både familien og naturfotografen stortrives.

 

 

 

 

Du er her: Hjem Naturfoto NATURFOTO HOS DALEN VILLMARSSENTER!