Det våres i Gaupebu!

Romantikken blomstrer rundt Gaupebu! Elskovstunden mellom to voksne ørner ble fanget på brikka til fotografen to ganger....Harmonien surrer og våren er i skikkelig anmarsj.

Av Jostein Hellevik

Det har vært vekslende forhold ved Gaupebu den siste tiden. Mye tåke og mildvær har dominert, og vi ser helt tydelig at det gir minst utbytte for fotografene. Skikkelig røskevær med vind og snødrev, ser ut til å være beste oppskriften. Virker som om ørneaktiviteten er på nedadgående nå, selv om det nå nylig var en nok en toppdag med fornøyde fotografer med flere tusen ørnebilder på brikka.

"Pip! TEXAS, TEXAS, jeg får ikke tid til å pisse, det er ørn overalt! Herlig tekstmelding fra smørblid sørlending. Han fikk hele pakka med romantikk på høyt nivå og beskuelse av to parringer mellom voksne ørner. Utrolig kjekt for oss med slike meldinger utover dagen.

Foto: Bent Olsen

"Pip" Ingen ørn, slutt på gassen, det er kaldt”. Krisemeldingen fra de to blåfrosne vestlendinger satte en skikkelig støkk i meg. Klokka var kun 09.00 og glasuren sa 17 minus ute. Gassflaska var kun tre dager gammel og skulle vare intil ni. Stakkars folk! Fra den dagen, ble det alltid satt inn reserveflaske umiddelbart. Utrolig nok ringte de dagen etter hjemkomst, og sa de ville gjerne tilbake og at alt var OK, selv om ørn og gass uteble. Så flott at sånne folk fins!

Til å være første sesong ved Gaupebu, er vi kjempefornøyde. Siden vi startet på tampen i desember, ja så har det aldri vært folk der oppe som ikke har fått sett kongen. Hver eneste dag har den vært der, og totalt har det vært 10 forskjellige ørner som vi har registrert.

Det meste som har vært der på en og samme dag er 6 stk. Hønsehauken har uteblitt. Kanskje det er fordi ravnene dominerer området så mye at den ikke ville fått være i fred om den hadde dukket opp?

Ravneantallet har vært helt oppe i 70-80stk. Det har vært litt skjærer og kråker. Andre fugler som har glimtet frempå i løpet av denne sesongen er haukugle – lavskrike – flaggspett – grønnspett – gråspett – nøttekråke og korsnebb. Rev er fast nattegjest.

Gaupa har vært i umiddelbar nærhet 4 ganger og den passerte der i flott solskinn en dag i februar med jaktlaget i hælene og fotograf i bua. Det er mye gaupe i området og det er et utrolig vanskelig terreng å jakte i. Det er nok direkte årsak til at gaupene hittil har sluppet unna hver gang jaktlaget har sirklet den inn.

Det har vært en utrolig spennendes og givende vinter. Å ha fotografer som kunder, ja det er en ren fornøyelse. Hyggelige folk med et så sterkt og lidenskaplig forhold til naturen har gitt mange koselige kvelder.

Det oppleves som ren kvalitetstid å tilbringe kveld etter kveld sammen med så kunnskapsrike personer med en sånn glødende interesse for foto og natur. Noen har skyhøye ambisjoner om det perfekte bildet, andre har et mer avslappet forhold til det hele. Vi trives godt med begge leirer. Det har også vært artig å se forskjellene av fotografer med ganske så samme motiv. Hvordan de ser gjennom linsa og vektlegger forskjellige virkemåter til å formidle dette på sine særegne måter. Vil gjerne benytte anledningen til å takke hver og en av dere for mange tips og råd som vi vil bruke for alt det er verdt fremover.

Også en dyp takk til dere som har latt oss få lov til å bruke deres bilder på nettsida og ellers markedsføring av dette.

Dette er ei nisje som vi garantert kommer til å jobbe videre med, og allerede er flere fotoskjul under planlegging som vil bli ferdigstilt i løpet av sommeren. Vi ønsker å kunne tilby fotografene et variert tilbud med flere arter etter deres egne ønsker, og videre tilrettelegge dette med så høy komfort som mulig. Fjellgården Døli ligger optimalt til og områdene rundt her besitter et helt spesielt mangfold av fotografiske høydepukter i en særdeles innholdsrik fauna.

Her i mineralrike og stupbratte solsider har vi sjeldne blomster og fargerike sommerfugler som finnes kun her. Områdene her besitter et stort mangfold av amfibier og insekter som vil tilfredsstille selv den mest kresne.

Dyre og fuglelivet her er rikt. Vi har et stort mangfold her som både svømmer, klatrer og flyr blant loddrette fossefall og følger en vannføring som snor seg gjennom et utrolig brutalt og fasinerende landskap. Nettsiden vår vil etter hvert forandre ansikt og bli en naturfotografisk boltreplass med variert og spennende innhold.

Tusen takk til alle dere som har vært her...det har vært en sann fornøyelse!

 

Du er her: Hjem Naturfoto Det våres i Gaupebu!