Artikler

Ørneskjulet ”Gaupebu” står klar!

 

Endelig er vi klar til å ta imot fotografer på den evigvarende jakten på knallbildet! Gode fluktbildemuligheter – varierte sittegreiner, Norsk innlands natur på sitt aller beste!

 

I 2 år har vi planlagt og sett på muligheter til å finne stedet, stedet der naturfotografer får muligheten til å knipse fra øverste hylle. Stedet der kongeørnene boltrer seg på hjemmebane og lar seg forevigei råbarske omgivelser, helt på kanten av stupet! Kan det bli så mye bedre da?

Jo, vi har lagt ned mye arbeid i dette, men vi er overbevist at det er akkurat det som gir den beste avkastningen for hovedbrukerne, nemlig naturfotografene. Derfor er kompetansen hentet derfra, derfor er det disse hovedpersonene som har valgt stedet med fotografiske øyne. Et titalls naturfotografer har funnet den optimale vinkelen på bygget, og det er dem som har sett sola gå opp og ned, skrittet opp avstand til sittegreiner og ikke minst tilrettelagt innflyvningskulissene slik at dette i utgangspunktet er et kunstverk, enten ørnen er der eller ikke.

”Gaupebu” som skjulet heter, henger så vidt på kanten av et landskap som er bratt og dramatisk. Selv om det kan det virke som om hele skaperverket er utført med øksehugg, er det samtidig fritt og hardhendt harmonisk. Gaupebu ligger i Tokke kommune i Telemark, nærmere bestemt Dalen.

Denne frodige naturperlen er særdeles raus med variert dyre og fugleliv. Fjellhamsen er fylt med ryper, reinsdyr og hare, der stupbratte dalsider glinser i fjærdrakten til et mangfold av skogsfugl. Småbekkene enes i elver der beveren svømmer nysgjerrig ut i bandak, vannet der fisken ikke vaker, men plasker surfebølger.15,7 er Dalsrekorden på den unike ørretstammen her.

 

 

 

 

 

 

 

 

I løpet av 1 mnd har vi nå registrert 5 forskjellige ørner på åta. En ganske så liten, 3 ungørner som er prikk like og ei flott gammelørn. I flere tilfeller har vi hatt nede 3 på samme tid. På det meste har tallet på ravn vært 50 stk i tilegg til 10 kråker og 5 skjærer. Disse tallene varierer hver dag. Nå har vi tilbringt 7 dager i Gaupebu, og vi har hatt ørn nede på åta hver gang. Vi hadde forespeilt oss å slippe inn fotografer her et stykke utpå på vinteren, men pga så mange etablerte ørner allerede, er vi stolte av å kunne tilby dette til fotografer nå. I selve Gaupebu er det svært god plass til 2 fotografer med 2 kamera hver. 4 luker er tilgjengelige og en behøver ikke å ta med stativ, kun kulehoder.

Ovn finnes i skjulet og en oppnår behagelig temperatur på kort tid. Seng til avslappning og søvn mellom øktene står klar og vi håper du finner skjulet romslig og greit tilrettelagt. Bygget er konstruert av fotografer som har sittet ute en vinternatt tidligere. Gaupebu ligger i et område med et stort mangfold av både dyr og fugler. For en uke siden, hang vi opp 15 kilo talg i nett, bare for å skape en slags variasjon til tidstrøyte. Etter en ukes fullstendig urørt talg, er det gledelig å se at det ”hakkes løs” nå. Hvem som forsyner seg, er ennå litt uvisst, mistanken går til ganske så mange kandidater. Gaupebu vil være tilgjengelig for fotografer til et stykke ut i snøsmeltingen...

Benytter anledningen til å bukke dypt og ydmykt for alle gjennomtenkte gode råd under planlegging/bygging av gaupebu.
For bestilling i skjulet og mere detaljinfo, ta kontakt med Jostein tlf: 900 65 976  Email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

 

Du er her: Hjem